úterý 29. dubna 2014

Instituce věnující se filmové výchově

Které instituce se aktivně věnují filmové výchově?






Aeroškola (kurzy pro učitele, akce pro různé věkové skupiny, workshopy pro děti) převážně v Praze spojená se skupinou artových kin kolem kina Aero (výjezdové filmové soustředění pro děti Aertěk je celorepublikovou akcí).

Free Cinema - aktivita spojená s FAMU a Národním filmovým archivem - kurz pro učitele a studenty, aktivní převážně v Praze, ale počítají s pořádáním akcí i mimo ni.

Impuls Hradec Králové - dříve kurzy pro učitele, stále aktivní workshopy pro mládež, aktivní v Hradci Králové.

Jeden svět na školách - nejaktivnější projekt s celorepublikovým působením na pomezí mediální a částečně  i filmové výchovy.

Mediální výchova - projekt z Mladé Boleslavi specializující se na mediální výchovu zajímavým způsobem zapracovává i filmovou výchovu.

Letní filmová škola - filmový festival Asociace českých filmových klubů každý rok pořádá lektorské úvody pro studenty i různé kurzy a workshopy pro učitele či veřejnost v Uherském Hradišti.

Toto není úplný přehled aktivit, ale základní přehled sdružení zajímajících se o filmovou výchovu (ať už tvorbou či reflexí hraného nebo dokumentárního filmu). Animační projekty chceme pokrýt samostatně.

Pokud se chcete dozvědět něco o podobě současné F/AV, klikněte sem a přečtěte si vysvětlení autora koncepce Rudolfa Adlera. Náš názor k současné podobě filmové výchovy pak naleznete zde na našem blogu.

Zde je pak link na diskusi, která předcházela vytvoření koncepce. Je zajímavá také proto, že se zde definovali různé důvody potřebnosti filmové výchovy, ještě v době, kdy žádný předmět neexistoval.

Zapomněli jsme na nějakou aktivitu či sdružení? Dejte nám vědět? Rádi náš seznam doplníme či aktualizujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat